OD 11.02.2011 FORUM PEŁNI WYŁĄCZNIE ROLĘ ARCHIWALNĄ. NIE JEST MOŻLIWA REJESTRACJA ANI DODAWANIE WYPOWIEDZI.
kognitywistyka.net: forum Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

 Ogłoszenie 
OD 11.02.2011 FORUM PEŁNI WYŁĄCZNIE ROLĘ ARCHIWALNĄ. NIE JEST MOŻLIWA REJESTRACJA ANI DODAWANIE WYPOWIEDZI.

Poprzedni temat «» Następny temat
Uwagi do forum
Autor Wiadomość
Slawomir Wacewicz
Administrator


Posty: 1117
Skąd: Toruń
Wysłany: 2006-10-31, 16:34   Uwagi do forum

Tu należy je wpisywać :)
_________________
http://www.home.umk.pl/~wacewicz/
Ostatnio zmieniony przez Slawomir Wacewicz 2006-11-19, 17:38, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Adam Garstka


Posty: 30
Skąd: Kraków
Wysłany: 2006-11-11, 19:35   

Wpisywanie za każdym razem imienia i nazwiska jest dosyć uciążliwe. Czy dałoby się dodać opcję pamiętania użytkownika?
 
 
Slawomir Wacewicz
Administrator


Posty: 1117
Skąd: Toruń
Wysłany: 2006-11-11, 20:51   

Panel administracyjny do wersji "by Przemo" jest kilknanaście razy bardziej rozbudowany :) , więc pełne zaznajomienie się z nim trochę zajmie. Póki co, wydaje mi się, że nie ma takiej opcji. Jednak np. Mozilla Firefox zapamiętuje domyślny login i hasło tak, że wystarczy tylko kliknąć "zaloguj", bez wpisywania.
Może więc to kwestia ustawień przeglądarki?

Pozdrawiam
 
 
Adam Garstka


Posty: 30
Skąd: Kraków
Wysłany: 2006-11-11, 22:33   

Slawomir Wacewicz napisał/a:
np. Mozilla Firefox zapamiętuje domyślny login i hasło tak, że wystarczy tylko kliknąć "zaloguj", bez wpisywania.
ale to wciąż jedno zbędne kliknięcie ;) .
Przypadkiem jednak znalazłem, czego szukałem: opcja pamiętania jest dostępna po kliknięciu "Zaloguj" w nagłówku (bez wpisywania danych na stronie głównej).
 
 
Slawomir Wacewicz
Administrator


Posty: 1117
Skąd: Toruń
Wysłany: 2006-11-12, 02:44   

Chętnie przyjmę też uwagi co do szaty graficznej, a zwłaszcza kolorków, bo to będzie najłatwiej zmienić. Nb. można ustawić swój własny styl, ale jedyna alternatywa to subsilver.
Pozdrawiam
 
 
Marek_Pietraszczyk


Posty: 103
Skąd: United Kingdom
Wysłany: 2006-11-12, 16:03   

- może niebieski ? (to ulubiony kolor większości mieszkańców tej planety)
 
 
Slawomir Wacewicz
Administrator


Posty: 1117
Skąd: Toruń
Wysłany: 2006-11-12, 20:11   

Fakt, że ja też lubię niebieski :) . Ale przy konfiguracji kolorków zależało mi przede wszystkim na podobieństwie graficznym do strony głównej. Z tym, że inny jest rozkład rozkład elementów, więc lepsze efekty wymagałyby ingerencji programistycznej. Nb. chcieliśmy od razu mieć zrobiony nowy styl ściśle pasujący do strony, ale ta sprawa tak się przeciągała, że zdecydowaliśmy się nie przedłużać dalej startu forum.
Póki co mogę pozmieniać kolory linków itd. drobiazgi na grupowe życzenie forumowiczów.
Pozdrawiam
 
 
Adam Garstka


Posty: 30
Skąd: Kraków
Wysłany: 2006-11-18, 07:52   

W innym wątku, Leszek Nowaczyk napisał/a:
regułą na naszym Forum powinno być zamieszczanie linków do źródeł zamiast obszernych cytatów
Myślę, że najlepszym rozwiązaniem byłyby cytaty + dane bibliograficzne cytowanych prac. Artykuły naukowe zazwyczaj są zamieszczane w (słono) płatnych serwisach i z bezpośrednich linków skorzystać mogliby tylko forumowicze z sieci uczelnianych. Znając natomiast "globalne" współrzędne publikacji, można do niej dotrzeć na różne sposoby.
Ostatnio zmieniony przez Adam Garstka 2006-11-18, 07:53, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Leszek Nowaczyk
Administrator


Posty: 765
Skąd: Poznań
Wysłany: 2006-11-18, 21:24   

Witam,

słówko wyjaśnienia w sprawie cytatów. Dostępność źródeł, o której pisze powyżej Adam, to jedna (ważna) sprawa, druga zaś to czytelność wpisów i możliwość śledzenia toku dyskusji. Pisząc moją uwagę odnosiłem się bardziej do tej drugiej kwestii - na "starym Forum" ktoś wstawił cytat długi chyba na cztery ekrany - uważam, że dla uzasadnienia treści podawanych we wpisie powinny wystarczyć z reguły krótkie cytaty, a zainteresowanych materiałem, z którego pochodzi cytat, należy odsyłać do źródeł (np. w takiej formie jak proponuje Adam).

Pozdrawiam
 
 
Maria Borkowska


Posty: 491
Skąd: jest gdzieś lecz nie wiadomo gdzie
Wysłany: 2007-01-03, 21:32   

czy istnieje możliwość stworzenia osobnego działu pt "wydarzenia". chodzi mi o dzial gdzie można by umieszczać informacje o zbliżających się lub planowanych konferencjach, seminariach, wykladach otwartych etc.
_________________
"Knowledge is not information, it's transformation."
 
 
Slawomir Wacewicz
Administrator


Posty: 1117
Skąd: Toruń
Wysłany: 2007-01-03, 23:30   

Dzięki za sugestię.

"informacje o zbliżających się lub planowanych konferencjach, seminariach, wykladach otwartych etc." to przykład szarej strefy między stroną, a forum.
Na starym forum był nie tyle dział, co wątek konferencyjny i sprawdzał się całkiem nieźle. Teraz jednak wyszliśmy z założenia, że wszystkie takie informacje powinny wzbogacać naszą wizytówkę, czyli stronę główną.
Może jednak faktycznie przydałby się taki wątek (dział to za dużo - jestem zdecydowanym minimalistą co do ich liczby). Informacji byłoby więcej, a te najpełniejsze można by przeklejać na stronę główną.
Co o tym sądzicie?
_________________
http://www.home.umk.pl/~wacewicz/
 
 
Maria Borkowska


Posty: 491
Skąd: jest gdzieś lecz nie wiadomo gdzie
Wysłany: 2007-01-03, 23:55   

Slawomir Wacewicz napisał/a:
Informacji byłoby więcej, a te najpełniejsze można by przeklejać na stronę główną


Wlaśnie to miałam na myśli. Mogłyby zostać tam umieszczone imprezy dopiero planowane, a więc w okresie przed-bannerowym.

[ Dodano: 2007-02-17, 00:33 ]
Niedawno zdarzyło mi się w na jednym forum wspomnieć, że posiadam książki i arty w pdfach. Spotkało się to z dużym odzewem czytaj wiele osób pisało do mnie prosząc o różne materiały.
W związku z tym zaczęłam zastanawiać się czy nie przydałby się u nas jakiś wątek, w którym użytkownicy mogliby wpisywać, czego poszukują i jakimi ciekawymi materiałami z zakresu CS dysponują oczywiście w celu wymiany tychże.
Wiadomo, że sporo fajnych rzeczy można znaleźć w google, ale niestety jak to zwykle bywa za najciekawsze rzeczy trzeba płacić, a na otarcie łez można sobie przeczytać abstrakt ;;))
Dlatego myślę, że moglibyśmy w podany przeze mnie sposób ułatwić sobie nieco dostęp do wiedzy
Pozdr.
_________________
"Knowledge is not information, it's transformation."
 
 
janusz kamiński

Posty: 635
Skąd: Gdynia
Wysłany: 2007-04-30, 15:18   

Witam Administratorze kochany,
wcina mi teksty. i to drugi raz. dwie godziny potu i łez na marne. W momencie "Wyślij" nagle każe się jeszcze raz zalogować, a post poooszedł...
Zgłaszał już ktoś takie przypadki "

Pozdrawiam
 
 
Slawomir Wacewicz
Administrator


Posty: 1117
Skąd: Toruń
Wysłany: 2007-04-30, 19:24   

Witam,

po pierwsze: przykro mi z powodu straconej pracy i tekstów - tym bardziej, że znam ten ból z innych forów. Owszem, tutaj też były takie problemy. Przyczyną jest limit długości sesji - to znaczy po iluśtam minutach "bezczynności" forum wylogowuje użytkownika ze względów bezpieczeństwa. Ktoś mógłby np. odejść od komputera w kafejce internetowej, a następna osoba mogłby coś zrobić na jego konto (lub... z jego kontem). Długość sesji i tak jest już większa od zalecanej, więc nie chciałbym zwiększać tego parametru.

Mogę zaoferować za to kilka rad:

- czasem podczas pisania wpisu kliknąć w jakiś link na forum (w innym oknie oczywiście), tym samym przedłużając "sesję"

- po wylogowaniu w ww. sposób kliknąć "wstecz" - jest szansa, że zachowała się treść formularza (czyli naszego wpisu)

- przed wysłaniem tekstu ZAWSZE zrobić ctrl-A, ctrl-C, tym samym zachowując tekst w "schowku". Robić to odruchowo. Ja tak robię przed wysłaniem jakiegokolwiek tekstu, np. emaila, sms-a. Jeśli coś pójdzie nie tak, ponownie wczytujemy formularz, robimy ctrl-V i "wyślij".

- dłuższe teksty najlepiej w całości pisać w Notatniku i w miarę pisania sukcesywnie zapisywać (a dopiero na końcu wkleić w formularz forum). Takie rozwiązanie chroni też przed wyłączeniem prądu, czy 'zwisem' systemu.

- wysyłać niedokończone wpisy (można to zaznaczyć na dole, np. pisząc CDN). A raczej najpierw wysłać wpis - który w ten sposób będzie już bezpieczny - a potem spokojnie dopracowywać go korzystając z opcji "edytuj". Warunek jest taki, żeby na forum nie 'wisiała' zbyt długo np. tylko połowa wpisu, bo to mogłoby wprowadzać zamęt.

Pozdrawiam
_________________
http://www.home.umk.pl/~wacewicz/
Ostatnio zmieniony przez Slawomir Wacewicz 2009-12-11, 15:52, w całości zmieniany 5 razy  
 
 
janusz kamiński

Posty: 635
Skąd: Gdynia
Wysłany: 2007-05-01, 04:49   

Dziękuję, wląśnie tak się wydarzyło. Było za długo i Forum mnie wylogowało. Teraz wiem i będę się zabezpieczał.
Pozdrowienia
 
 
Jarek Mazurek.


Posty: 700
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2007-08-17, 22:50   Logowanie 2 razy ?

Miewam od jakiegoś czasu na tym forum takie zjawisko, że po pierwszym wpisaniu loginu i hasła, nie loguje się, a za drugim razem działa poprawnie.
Najczęściej też nie wpisuję całego loginu (przeglądarka uzupełnia wraz z hasłem) choć wpisane dają taki sam efekt.
Wchodzę z różnych komputerów(i systemów operacyjnych i przeglądarek)
Ciekawe czy ktoś jeszcze ma ten objaw.
Potestuję jeszcze z linuxa.
_________________
"...jeśli tylko potrafimy sobie coś wyobrazić, to prędzej czy później ktoś to zrobi..."
Ostatnio zmieniony przez Jarek Mazurek. 2007-08-18, 11:58, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Paweł Piątkowski


Posty: 218
Skąd: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: 2007-08-18, 12:10   

Potwierdzam. Ja też muszę się logować dwa razy, chyba że logowanie dotyczy np. odczytania otrzymanej wiadomości (wtedy wchodzi za pierwszym razem).
Ubuntu Linux + Firefox 2.0
 
 
Jarek Mazurek.


Posty: 700
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2007-08-20, 14:06   Rejestrujące się boty ?

Widzę, że zarejestrowało się na forum Casino online.
Ciekawe czy zrobił to człowiek, czy bot.
Może zmienić mechanizm rejestracji na forum, utrudniający życie automatom.
To by było jakieś wyzwanie dla panoszącej się sztucznej inteligencji.
Forum www.cnc.info.pl zostało zaszczute przez boty, więc wprowadzono konieczność wpisania kodu z obrazka. Myślę, że mechanizm jest prosty a automaty sobie z tym nie poradzą.
_________________
"...jeśli tylko potrafimy sobie coś wyobrazić, to prędzej czy później ktoś to zrobi..."
 
 
Slawomir Wacewicz
Administrator


Posty: 1117
Skąd: Toruń
Wysłany: 2007-08-20, 17:39   

Konieczność wpisywania hasła z obrazka jest od dawna ustawiona - najwyraźniej boty są sprytniejsze, niż dawniej, lub rejestrują się ludzie. A takich botów kasuję po kilka na tydzień.
Można co najwyżej wymagać aktywacji przez administratora, tj. nowy użytkownik będzie mógł pisać dopiero po akceptacji przez admina. To jednak dodatkowe obciążenie dla adminów i osłabienie dynamiki forum (często ktoś chce coś napisać od razu). Nie zastosujemy tego, póki nie będzie to rozwiązanie konieczne.

Pozdrawiam
_________________
http://www.home.umk.pl/~wacewicz/
Ostatnio zmieniony przez Slawomir Wacewicz 2007-08-20, 17:41, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Paweł Piątkowski


Posty: 218
Skąd: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: 2007-08-23, 21:23   

Sposób na "podwójne logowanie": tak jak pisałem - jeżeli zalogujemy się poprzez "Zaloguj aby sprawdzić wiadomości", wbija za pierwszym razem. U mnie działa.
Czasem tylko zdarza się, że pomimo wylogowania mój "duch" zostaje na forum. Na to nie znalazłem sposobu :)
 
 
Iwona Palicka

Posty: 11
Skąd: Poznań
Wysłany: 2007-09-01, 18:49   

Mam problem z "logowaniem automatycznym": wklikuję tę opcję przy logowaniu, a i tak podczas każdego wejścia na forum muszę się logować na nowo; nawet, gdy wchodzę w link do odpowiedzi na post - i tak jestem niezalogowana. W czym problem?
_________________
"Jeżeli nie możesz mieć tego, co najlepsze,
zrób najlepszy użytek z tego, co masz"
Pozdrawiam
Iwona
Ostatnio zmieniony przez Iwona Palicka 2007-09-01, 18:49, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Slawomir Wacewicz
Administrator


Posty: 1117
Skąd: Toruń
Wysłany: 2007-09-01, 20:03   

No właśnie silnik forum zdaje się mieć swoje humory. Jest to dzwiny objaw. Nawet, jeśli masz zmienne IP, forum nie powinno wylogowywać (chyba, że przekroczony jest czas długości sesji). Spróbuj zajrzeć do swojego profilu i WYŁĄCZYĆ opcję "Zezwól na autologowanie tylko z ostatniego adresu IP" - 1. opcja w dziale "Preferencje". Zobaczymy, co się stanie :) .

Pozdrawiam
_________________
http://www.home.umk.pl/~wacewicz/
 
 
Iwona Palicka

Posty: 11
Skąd: Poznań
Wysłany: 2007-09-01, 20:58   

Slawomir Wacewicz napisał/a:
Spróbuj zajrzeć do swojego profilu i WYŁĄCZYĆ opcję "Zezwól na autologowanie tylko z ostatniego adresu IP" - 1. opcja w dziale "Preferencje". Zobaczymy, co się stanie :) .
Pozdrawiam

Hmmm, nie widzę takiej opcji w preferencjach.
Ale tym razem zalogowało mnie automatycznie ::)) czyzby admin już coś zaczarował ?
_________________
"Jeżeli nie możesz mieć tego, co najlepsze,
zrób najlepszy użytek z tego, co masz"
Pozdrawiam
Iwona
Ostatnio zmieniony przez Iwona Palicka 2007-09-01, 20:59, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Jarek Mazurek.


Posty: 700
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2007-09-02, 11:59   

Mam uwagi do poczty (wiadomości).
W mojej skrzynce na forum było raptem kilka wiadomości a zajęły 100%.
Obawiając się zapchania, część skasowałem a część przeniosłem do zapisanych.
No i pojawiła się tabelka : wiadomości wysłane 105 %
Czyżbym "warunkowo" przekroczył dozwolony limit 20 listów ?
Nie mogę trzymać kopii wysłanych ?
_________________
"...jeśli tylko potrafimy sobie coś wyobrazić, to prędzej czy później ktoś to zrobi..."
 
 
Slawomir Wacewicz
Administrator


Posty: 1117
Skąd: Toruń
Wysłany: 2007-09-02, 13:17   

Adminów jest kilku (trzech :) ), ale raczej żaden nie czarował, tylko forum miało "humor".

Cytat:
Hmmm, nie widzę takiej opcji w preferencjach.


Faktycznie, wbrew informacji w panelu admina, użytkownik nie ma dostępu do tej opcji. Administrator może to ustawić użytkownikowi, więc na wyraźną prośbę :) mogę spróbować tego rozwiązania, jeśli problem nie zniknie.

Wiadomości - trudno powiedzieć, co ma oznaczać 105% zajętości :) . Może faktyczny limit liczony jest łącznie dla obu skrzynek? Póki co podniosłem limit wiadomości do 50 - zobaczymy, przy naszym stosunkowo małym forum nie powinno to generować widocznych obciążeń.

Pozdrawiam
_________________
http://www.home.umk.pl/~wacewicz/
Ostatnio zmieniony przez Slawomir Wacewicz 2007-09-02, 13:21, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Iwona Palicka

Posty: 11
Skąd: Poznań
Wysłany: 2007-09-02, 13:20   

Teraz jest tak: jak wchodzę z linka, to jestem zalogowana, ale jak wchodze z ulubionych - to już nie.
To forum wygląda na poważe, nie na humorzaste ;;))
_________________
"Jeżeli nie możesz mieć tego, co najlepsze,
zrób najlepszy użytek z tego, co masz"
Pozdrawiam
Iwona
 
 
janusz kamiński

Posty: 635
Skąd: Gdynia
Wysłany: 2007-09-26, 17:04   

Czy nie można jakoś zablokować tego seksualnego dewianta, który nie pierwszy raz podrzuca nieciekawe kawałki?
 
 
Slawomir Wacewicz
Administrator


Posty: 1117
Skąd: Toruń
Wysłany: 2007-09-26, 17:42   

Takich osób (botów) jest więcej, z tego co wiem jest to plaga wszystkich forów.
Są usuwani na bieżąco, ale czasami uda im się istnieć przez kilka godzin.

Można zablokować całe zakresy IP, ale nie wyeliminujemy wszystkich. Poza tym mamy Polaków piszących z zagranicy oraz gości zagranicznych, którzy też zostaliby zablokowani.

Można wreszcie zablokować możliwość pisania użytkownikom do czasu zaakceptowania użytkownika przez administratora. To skuteczny, ale dość radykalny krok. Zakładam, że osoby trafiające na forum i mające coś do powiedzenia chcą to powiedzieć od razu, a nie za jakiś czas.

Póki co zablokowana została możliwość wklejania obrazków. Zobaczymy, jakie będzie tempo rejestrowania się niepożądanych użytkowników.

Pozdrawiam
_________________
http://www.home.umk.pl/~wacewicz/
 
 
Jarek Mazurek.


Posty: 700
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2007-09-26, 18:42   

Dobrze byłoby ustalić czy to boty, czy ludzie.
Jakoś nie chcę mi się wierzyć w taką inteligencję botów, aby rozpoznały teksty z obrazka.
Choć w tej chwili jest jeden obrazek z 4 cyframi i byle program OCR powinien go odczytać poprawnie.
Gdyby było obrazków więcej na stronie albo gdyby trzeba było wpisać co drugą literę/ tylko zielone / od końca lub inne kombinacje, to nie wierzę że bot sobie poradzi.
Może wykorzystać coś w rodzaju Efektu Elizy ?
Można by podczas rejestracji zadać jakieś intrygujące pytanie, które wymagałoby wysiłku poszukania odpowiedzi w dziedzinie związanej z kognitywistyką. Byłoby to utrudnieniem dla leniwych spamerów (na pewno dla botów), a fajne (jak quiz) dla poważnych użytkowników.

Dołączam 2 obrazki z logowania jako dowód rzeczowy na potwierdzenie, że są zbyt łatwe. ::))

A tak w ogóle, to powinno być wyzwaniem dla tego forum (zajmującego się przecież psychologią, SI itp.) aby nie dać się gupim programom, a może i ludziom :!

confirm_register.php2.png
ten sam, po rozjaśnieniu i wyostrzeniu.
Pobierz Plik ściągnięto 7249 raz(y) 1,51 KB

confirm_register.php1.png
kod normalny
Pobierz Plik ściągnięto 7318 raz(y) 6,01 KB

_________________
"...jeśli tylko potrafimy sobie coś wyobrazić, to prędzej czy później ktoś to zrobi..."
Ostatnio zmieniony przez Jarek Mazurek. 2007-09-27, 10:23, w całości zmieniany 8 razy  
 
 
Paweł Piątkowski


Posty: 218
Skąd: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: 2007-09-27, 10:19   

Witam serdecznie
Jeżeli chodzi o systemy zabezpieczeń (tzw. CAPTCHA), to prawdziwy problem polega na tym, że nie zawsze atakują boty. Czasami do tego celu wykorzystuje się nieświadomych "jeleni", którzy zwabieni np. darmową pornografią wstukują kod z obrazka... skopiowanego z cudzej strony. I to jest faktycznie problem, bo wiadomo, że człowiek z dużym prawdopodobieństwem przejdzie test Turinga.
Kiedyś przyszło mi do głowy kilka pomysłów na zabezpieczenia - może przydadzą się na Forum?
Jeżeli chodzi o ludzi, to pomyślałem, że sprawę może załatwić "podpisywanie" obrazków adresem strony. Jeżeli ktoś znajdzie taki obrazek w cudzym serwisie, być może zrezygnuje...
Natomiast co do botów, to zastanawiałem się kiedyś nad ludzką zdolnością do odczytywania wyrazów, w których zamieniona jest kolejność liter - byle tylko pierwsza i ostatnia były na swoim miejscu. Program tego nie odczyta, chyba żeby był napisany specjalnie do tego celu - a i wtedy nie bardzo.
Taki test oczywiście byłby uciążliwy dla użytkownika, ale czy niektóre z obecnie spotykanych obrazków nie są? (W niektórych przypadkach trzeba przeprowadzić skomplikowaną analizę "co poeta miał na myśli" ;) )
Drugi mój pomysł dotyczy takiego konstruowania obrazka, żeby tradycyjne algorytmy rozpoznawania obrazów miały z nim problem, a ludzkie oko/mózg nie. W tym celu można by użyć liter lub cyfr, zbudowanych z segmentów (jak w szablonach albo elektronicznych zegarkach), spośród których niektóre byłyby jaśniejsze niż tło, a inne ciemniejsze. Tło dla utrudnienia mogłoby być gradientowe. Ciekawe jak by sobie z tym botki poradziły :)
Ot, kilka pomysłów, które drzemały pod kopułą na właściwy moment.
Pozdrawiam
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Support forum phpbb by phpBB Assistant
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Theme xandgreen created by spleen modified v0.3 by warna

CogNews.net




Patronat Medialny kognitywistyka.net

patronat medialny

patronat medialny


Dni Mózgu 4

patronat medialny


Ways to protolanguage